Inschrijven en machtigen

Rijschool machtigen Theorie en praktijkexamen

Voordat jouw examen aangevraagd kan worden moet je eerst je rijschool machtigen (toestemming geven) zodat het examen voor jou kan worden gereserveerd bij het CBR. Dit doe je met je eigen DigiD op mijn CBR. Je machtigt Rijschool Diana Loos met het volgende rijschoolnummer: 3522K6

CBR - Rijschool Diana Loos

Hoe werkt DigiD?

Je gaat naar de website van DigiD. Na het inloggen met je persoonlijke DigiD kom je vanzelf weer terug bij Mijn CBR. Heb je nog geen DigiD? Vraag je DigiD aan op digid.nl. Gebruik nooit een DigiD van een ander. Zodra je de rijschool  gemachtigd hebt krijgen jij en je rijschool een e-mail met een bevestiging van de machtiging. Vervolgens kan het examen geboekt worden.

Vanaf 1 maart 2021 moeten een kandidaat zijn/haar rijschool ook machtigen om een theorie-examen bij het CBR te reserveren. De verandering is bedoeld om het proces ‘veilig en betrouwbaar’ te maken, aldus het CBR.

Leerlingen kunnen ook nog altijd zelf online een examen reserveren.

Met de machtiging geeft een rijbewijs-kandidaat de rijschool toestemming om een theorie-examen te reserveren. Deze verplichte machtiging geldt voor de theorie-examens die vanaf 1 maart 2021 afgenomen worden. Voor praktijkexamens geldt een verplichte machtiging van de opleider al langer.

Misbruik voorkomen

Het CBR wil met de wijziging in het proces voorkomen dat er misbruik van de gegevens van de kandidaat wordt gemaakt. Ook moet het zo duidelijker worden dat er via een opleider wordt gereserveerd, en voor de leerling moet het kostenplaatje inzichtelijker worden.

Het CBR wil onder meer misbruik van persoonsgegevens voorkomen. Iemand kan alleen voor jou een examen reserveren als jij de opdracht hebt gegeven. Het komt namelijk voor dat mensen denken info aan te vragen, en opeens hebben ze een examen gereserveerd.

De machtiging is een jaar geldig. Deze vervalt zodra de leerling slaagt voor het theorie-examen, of wanneer de machtiging weer wordt ingetrokken. Om praktijkexamen te doen, is een aparte machtiging nodig. Dit kan een andere opleider zijn dan bij het theorie-examen.

CBR - Rijschool Diana Loos
Theorie Rijbewijs - Diana Loos

Gezondheidsverklaring

Zorg dat deze op tijd aangevraagd wordt, het zou erg vervelend zijn als je klaar bent voor je examen maar dit nog niet mogelijk is omdat de aanvraag nog niet afgerond is.

Voor het aanvragen van je praktijk examen moet je over een ingevulde gezondheidsverklaring beschikken. Dit is een vragenlijst waar je antwoorden in moet vullen over je lichamelijke en geestelijke gesteldheid. Heb je bijvoorbeeld ADHD, of ben je slechtziend, dan vul je dat in op dit formulier. Het is erg belangrijk dat je de vragen altijd eerlijk beantwoordt. Doe je dit niet, dan ben je strafbaar en loop je ook het risico problemen te krijgen met je verzekering wanneer je betrokken raakt bij een ongeluk. De vragen zijn te beantwoorden met ‘ja’ en ‘nee’, waarbij ‘nee’ eigenlijk steeds betekent dat je ergens niet mee te maken hebt.

Als je overal eerlijk ‘nee’ op kunt antwoorden, dan kun je zonder problemen doorgaan met je lessen en praktijkexamen afleggen.

 Wat als je ‘ja’ invult?

Beantwoord je één of meerdere vragen met ‘ja’, dan loopt het iets anders en is de procedure uitgebreider. Soms moet je naar een behandelend arts om een aantekening vragen, of wordt je door het CBR doorverwezen naar een onafhankelijk arts. De gezondheidsverklaring kun je ook online invullen, maar de kans is groot dat het langer duurt voordat je examenaanvraag ingediend mag worden.

Het kan ook nog zijn dat het CBR je doorstuurt naar een specialist voor een consult. De kosten zijn dan voor eigen rekening. Zodra alle gegevens binnen zijn, wordt door het CBR bepaalt of je geschikt bent om aan het verkeer deel te nemen. Het komt echter niet vaak voor dat dit niet het geval is.

Invullen en betalen

De gezondheidsverklaring moet je zelf bij het CBR indienen. Voor de gezondheidsverklaring moet je betalen €39,30. Wil je tijd besparen? Vul dan zelf je gezondheidsverklaring in en betaal deze via Mijn CBR.

Je kunt de gezondheidsverklaring kan echter alleen zelf insturen als je alle antwoorden op het formulier met ‘nee’ kunt beantwoorden. Zijn er antwoorden bij die je met “ja” beantwoord, dan moet je eerst langs je arts (huisarts) om een verklaring op te vragen. Vervolgens moeten de stukken via de post opgestuurd worden naar het CBR.

Let op: als je je gezondheidsverklaring niet indient, is reservering van het examen niet mogelijk.

Rijtesten voor mensen met ADHD voortaan alleen op indicatie

Begin vandaag nog met autorijden

Neem nu contact op om je eerste rijles in te plannen